Quantcast
Channel: Visningsträdgården Hällans trädgårdsblogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 530

Hur trivs Gentianan bäst?

$
0
0
Bra fråga, det undrar jag också...
Vad gör man när de bara skrumpnar ihop och dör?
Man undrar -Vad i hela friden beror det på?
Så här ser vår äldsta Vårgentiana, Gentiana verna, ut nu.
Den som var så grön och fin och lovade en fin blomning när snön tinade bort. Tittar man riktigt nära bland allt brunt ser man lite grönt så den kanske kan repa sig. Jag provar en av mina teorier på den just nu.

Någon blomning blev det dock inte. Trist! 
Några andra vackra Gentianor är redan dödförklarade. Som den vackra G. elwesii, den bara korkade in, som vi säger.

Det här är mina teorier
Det jag beskriver här är mina teorier-jag är absolut ingen expert och jag tror att man får prova sig fram just där man odlar. Det går inte att jämföra odling här med odling i andra delar av landet. Här blev det i alla fall en för växter dålig övergång mellan vinter och vår. Tjälen var djup och släppte sent. Vi fick en period med väldigt varmt väder dessutom ganska blåsigt-väldigt uttorkande för allt vintergrönt. Håller man handen nere vid marken en solig vårdag kan man förstå hur mycket varmare det blir där nere. Har man mycket grus och sten i planteringen blir det ännu hetare. Givetvis skyddar stenar och gruslager samtidigt växterna så man ska inte ta bort det, men att förstå hur varmt det blir vid markytan kan vara en fingervisning om vad växterna måste uthärda. 

I växternas naturliga miljö
Om man tänker på hur det kan vara i växternas rätta miljö och nu får det bli lite fantasier för jag har aldrig varit där de här Gentianorna kommer ifrån. Men jag har varit i de svenska alperna och där är det ofta svalt på våren, ja för det mesta hela sommaren. Dessutom smälter det från snön högre upp och  kyligt vatten svalkar växterna hela säsongen även när solen gassar och vinden viner. De är antagligen väldigt kalla om "fötterna" där de står och försöker samla lite värme för att orka slå ut sina blommor. Helt olikt våra trädgårdsförhållanden. 

Vad kan vi göra?
Svalka växterna på något sätt. Vattna och skydda dem mot stark sol och värme med något skuggande. Vi vet att man bör skydda barrväxter under våren så nog vore det bra att även skydda annat vinter/vårgrönt.  En tillfällig lösning kan till exempel vara en terrakottakruka upp och nervänd över plantan. (Det testar jag just nu på en del av Vårgentianan för att se vad som händer och jämföra med resten av plantan som inte får skydd.) Man kan prova att plantera i mer skugga även om de klarar full sol i sin naturliga miljö kanske skuggsidan bakom en sten blir bättre i en trädgård. 

 Lyckligtvis har de flesta av våra Gentianor klarat sig. Några har fått extra vatten och skuggning och troligen tack vare det klarat sig.

 
Alpgentianan är jättefin just nu!

Visst funderar man och undrar vad som hänt och vad man kan göra för att rädda plantor som plötsligt börjar se skrumpna ut. Kanske är det tillräckligt med vatten och skuggning men ofta upptäcker man krisläget när det redan är för sent. Förebyggande åtgärder måste kanske till? Vattna om det blir torrt och skugga så fort snön försvinner på våren?
 Här är Leifs testområde, Gentianadiket kallas det och ligger ovanpå en svacka i det underliggande berget. Här samlas vatten när det regnar vilket borde ge fukt i botten samtidigt som sanden dränerar. Alltså enbart sand i botten och grus ovanpå i riktning mot öster. Funkar väldigt bra, de flesta har klarat sig här.

Att hitta en växtplats med underliggande fukt borde höja oddsen för att lyckas.
Har man ingen sån plats kanske man kan lägga en bevattningsslang i botten vid anläggningen. Bygg upp med ett lager fukthållande material i botten sedan sand och till sist ett lager fint grus ovanpå. Ta av all krukjord vid plantering.

Ja, det här var mina Gentiana funderingar. Hoppas något råd ska passa.
Ni som har andra erfarenheter lämna gärna en kommentar och dela med er av era tips för odling av Gentiana och andra alpiner.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 530