Quantcast
Channel: Visningsträdgården Hällans trädgårdsblogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 530

Återblickar på 2015

$
0
0
September, oktober, november, december...
September var en riktig "vara i växthuset" månad med middagar, fika och pyssel. Arbetsbänken blev riktigt bra. Löven föll tidigt från vissa träd samtidigt började brytbönorna ge avkastning. Vi besökte Rydlinge plantskola i Skellefteå där vi hittade några nya växter att testa bl.a. ett extra rött Vildvin. En stig av natursten som var i behov av rensning fick sig en omgång och blev som ny. Vi längtade så mycket till fjälls att vi bara måste få några lediga dagar där innan långa vintern. Vädret var bra och vi fick uppleva helt magiska, gyllene höstdagar i Hemavans fjällvärld. Som grädde på moset hittade vi en gammal bergskristall gruva där vem som helst fick leta kristaller i slagghögarna. I stumperiet började det ta sig, några pionjärer flyttade in mellan stubbar och stenar. Sådder skolades ut i Nyodlingen och ska växa på sig och övervintra där på friland. En solig dag den 26/9 hade vi massor av fjärilar här. Jag räknade till 16 Påfågelögon plus Amiraler, Citronfjärilar, Sorgmantlar och Vinbärsfux. Av någon konstig anledning såg vi inga Nässelfjärilar. Vart tog de vägen? Många lökar planterades.

Oktober började med stormen Roar som rev av halva asken, hoppas den klarar sig. Stjärtmesar hördes och sågs som hastigast i trädgården, de har alltid så bråttom. En hungrig Grävling härjade i vårt Stumpery. En kväll när trädgårdsbelysningen skulle ut sprakade ett fantastiskt vackert norrsken som bara måste förevigas. Frosten nöp till precis när Höstkrokusarna börjat blomma, men det blev snart mildare och fler Krokusar kom upp. Insamlade frön skickades till STA. Några stora träd togs bort intill växthuset. Potatisar togs upp. Plattor till växthuset och loungen gjöts inne i växthuset, det blev som en liten verkstad därinne. Nu fick även loungen ett färdigt golv. Runt växthuset byggdes kant av natursten och en betongkant mellan gräs och grus på södra entrésidan gjöts.Gentianorna som planterades i kanten av Massivet växte bra och hade stora vackra knoppar i slutet av månaden. Kejsarkronor fyndades på rea och planterades på nya växtplatser. Massor av tulpaner grävdes ner i Stensättningen. Det sattes även solrekord här under oktober med 162 soliga timmar!

November var mild och vi passade på att göra så mycket som möjligt innan snön och tjälen skulle stoppa oss. En Lappmes hittade till våra fröautomater, det var första gången den mesen skådades här av oss. Leifs gamla Kejsarkronor blev omplanterade på ny plats -Det ska gå att få dem att blomma om! Runt lönnen i Rondellen fylldes jord och smålökar massplanterades. Den 8/11 fick jag vara med om något helt nytt för mig-rakubränning. Min kusin som är keramiker behövde hjälp och mina äpplen skulle brännas -Hur kul som helst! Betongkant längst grusytan på norra sidan vid växthusets entré skulle gjutas, trodde inte att det skulle hinnas med men vädret var fortfarande milt så visst hanns det med. Frön beställdes. En ny plantlåda till Leifs sådder monterades ihop. Vi delade komposten som var onödigt hög. Det blev en hel del jobb med skisser och beskrivning av trädgården när material till ett reportage efterfrågades. Rester från avverkningen som låg i vägen och skymde siktlinjen nedanför växthuset eldades upp under två dagar. En gammal tvättho rengjordes och fick en ny tillvaro i växthuset. Runt bron snyggades rabatterna till och alla fröställningar klipptes ner. Den 22/11 kom lite snö från ovan. 


Snön som kom i november försvann snabbt. Det blev en frostig, isig och halkig decembermånad. Vi beställde frön bl.a. från STA. Mammas julbock fick nya kläder lagom till hennes födelsedag. Vi gick en skogspromenad varje ledig dag. I vårt närmaste naturreservat, Lillgodberget, trampade vi runt en vacker dag i början av månaden. Lappmesen är kvar och vi ser den mest varje dag. Den är kvick, väldigt orädd, men ändå så svår att fotografera. Jag lyckades få några någorlunda skarpa bilder, trots svagt ljus. Bron pyntades i omgångar med gamla skidor, skridskor, älghorn, girland av granris, dörrkrans m.m. Renen kläddes med granris samtidigt som förkylningen slog till. Den 19/12 töade det återigen, en svag sol belyste dropparna och det gnistrade som om massor av små, små juleljus hängde i buskar och träd. Den 23/12  dekorerades på baksidan med överskottet från krans-, bock- och ren tillverkningen. Det tillsammans med ett gammalt fönster, några kottar och en glasburk med blockljus kunde fått mig i julstämning trots att den så viktiga julesnön saknades. Dock var det mer vårstämning jag kände när jag pysslade och lyssnade på orrspelet från andra sidan viken. Orrspel dan före dopparedan! Den 27/12 var isen på sjön helt perfekt för en skridskotur, den lågt stående solen var med oss hela vägen. Månaden avslutades lika snöfattig som den började.

Året är sammanfattat och nu ser vi frammåt mot nya ljusare dagar.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 530